Drinking and Toasting in Georgian Britain: Group Identities and Individual Agency - Montaigne à table : les food studies à l'Université Bordeaux Montaigne Access content directly
Journal Articles Leaves Year : 2020

Drinking and Toasting in Georgian Britain: Group Identities and Individual Agency

Abstract

Toasting was an omnipresent ritual in eighteenth-century Britain. It served to cement collective identities and politico-religious allegiances, but the efficacy of such ritual depended on peer-pressure, which could weigh heavily on the individual. There were strict rules bearing on gender and the exclusion of women. However, men from the élite classes kept some agency and played with constraints as can be seen in examples drawn among conservative social sets from the time of the French Revolution.
Le toast était un rituel omniprésent dans la société britannique au dix-huitième siècle. Il servait à cimenter les identités collectives et les allégeances politico-religieuses. Le rituel jouait son rôle au prix d'une pression des pairs parfois pesante. Les règles portant sur le genre et l'exclusion des femmes étaient strictes. L'individu (du moins les hommes des élites) cependant, gardait une part de liberté et jouait avec les contraintes, comme en témoignent des exemples choisis parmi les milieux conservateurs à partir de la Révolution française.

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hal-02902891 , version 1 (20-07-2020)

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  • HAL Id : hal-02902891 , version 1

Cite

Rémy Duthille. Drinking and Toasting in Georgian Britain: Group Identities and Individual Agency. Leaves, 2020, Pies in the sky, 10. ⟨hal-02902891⟩
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